Terug naar de welkomstpagina   Welkom - Studiereis - Landen - Reisschema - Foto's - Gastenboek
Nieuws
 

 
Nieuws
    

Nieuws

Verkeerschaos

Geplaatst op Maandag 20 November 2000, 18:00 uur lokale tijd vanuit Hsin Chu, Taiwan

Hoi iedereen!

Het is geweldig om te zien dat steeds meer mensen deze pagina lezen en berichtjes plaatsen in het gastenboek! Ik vind het echt fantastisch om al jullie reacties te lezen.

Gisteravond zijn we aangekomen in Taiwan. Ik betrapte mezelf erop dat ik al zoiets had van "oh, vandaag vliegen we even naar Taiwan, dat is maar 3 uur", alsof je de trein naar Amsterdam neemt. Ik heb het al eerder gezegd, maar met zo'n reis wordt de wereld echt een stuk kleiner.

Het weer was al direct een stuk warmer dan in Japan: 25 graden. Het was bewolkt, dus wel een beetje benauwd. "Gelukkig" regende het vanmorgen, dus het is inmiddels al wat afgekoeld. Onze bagage werd in een vrachtautootje geladen terwijl wij zelf in een bus naar het hotel gingen. Dat hotel is wel een hele verbetering ten opzichte van de jeugdherberg in Japan, alhoewel sommige mensen kakkerlakken in hun kamer hadden rondlopen.

Die avond zijn we meteen op avontuur gegaan om iets te eten te zoeken. Sommige mensen zijn direct naar de Mac gerend, maar de meesten zijn naar een soort eethal gegaan. Dat is een hal die aan twee kanten open is (en dus op een hoek zit). In het midden staan tafeltjes en langs de randen allemaal standjes met kookgerei. Elk standje maakt 1 soort gerecht, dus je kan er een stuk of 10 verschillende gerechten eten. Ik heb een stuk vlees met mie en een nogal gekruide saus gehad. Dat was best lekker (alles beter dan vis na een week Japan :) alhoewel het van mij best wat minder gekruid had mogen zijn.

Voordat we gingen eten vertelden we de hotelreceptie dat we te voet een eetgelegenheid gingen zoeken. De receptionist zei daarop dat het veeeel te gevaarlijk was om te gaan lopen! Dat hebben we inderdaad gezien. Het verkeer is hier een chaos. Het is hier vergeven van de scooters. Je ziet meer scooters dan auto's. En de bereiders van al die scooters willen sneller zijn dan de auto's, dus die crossen overal tussendoor en langsheen, zolang er maar genoeg ruimte is. Genoeg betekent in dit geval de breedte van de scooter plus een millimeter speling aan beide kanten. Verkeerslichten die op rood staan schijnen hier meer een advies te zijn om te stopppen dan iets waar je voor MOET stoppen. Oversteken is dan ook een hele opgave. Als het verkeerslicht op groen staat (dat wil zeggen, het verkeerslicht voor het normale verkeer, want voetgangerslichten zijn er niet) en gewoon door loopt stoppen ze meestal wel voor je. Het helpt ook als je met z'n 40en oversteekt.

Als het eventjes niet geregend heeft hier hangt er erg veel smog. Gisteravond was het dan ook ronduit smerig in combinatie met een graadje of 25. Vandaag is het gelukkig wat koeler, een graadje of 18 denk ik. Vanwege de regen en de harde wind is nu gelukkig wel alle smog weg dus kunnen we met een gerust hart ademhalen.

Vandaag zijn we naar een fabriek van Philips geweest waar ze beeldbuizen maken voor computermonitors. De busreis erheen was zo ongeveer met meest interessante van vanochtend: volgens mij kan je hier beter auto (of bus) rijden zonder rijbewijs, anders kom je nooit op je bestemming aan. Na een praatje van 2 en een half uur over het fabricageproces hebben we nog een rondleiding gekregen door de fabriek die deze week stil ligt omdat ze de productielijn aan het ombouwen zijn van 15 inch naar 19 inch monitoren.

Daarnet hebben we nog een tempel opgezocht. Die tempel is de belangrijkste tempel van het oorspronkelijke geloof van Tiawan (een mix van boeddhisme, confucionisme, taoisme, en nog een paar godsdiensten). Het is dat die tempel op de kaart stond, anders hadden we 'm waarschijnlijk niet gevonden. Je kon 'm nog net zien achter een rij eettentjes. Via een klein gangetje wat later een zij ingang bleek te zijn kwamen we binnen. Van binnen was de tempel erg druk versierd met allerlei kleuren en houtsnijwerk. Ook stonden er heel wat beelden met zwaar gedecoreerde gewaden aan. Erg indrukwekkend allemaal. De hoofdingang bleek ook temidden van zo'n eethal te liggen. Die Taiwanezen eten wel graag. Overal zie je kleine standjes met hapjes eten. Erg leuk om te zien, maar ik ben toch wel een beetje terughoudend met proberen, want met de hygiëne nemen ze het niet zo nauw meestal.

Dat was het weer voor nu, we gaan zo naar een restaurant om te eten.

Bas.

Terug naar het overzicht.

Links